وبلاگ

کد مالیاتی برای کارتخوان

کد مالیاتی برای کارتخوان

کد مالیاتی برای کارتخوان برای صاحبان مشاغل و کارآفرینانی که به دنبال دریافت درگاه پرداخت آنلاین یا کارتخوان هستند ضروری است. این کد شناسایی مالیاتی برای شناسایی افراد مشمول مالیات و شفافیت پرداخت‌های مالیاتی استفاده می‌شود. داشتن کد مالیاتی برای کارتخوان امکان شناسایی درآمد مالیات‌دهندگان را فراهم می‌کند و در نتیجه راه‌های فرار اظهارنامه مالیاتی هم برای اشخاص حقیقی و هم برای اشخاص حقوقی بسته می‌شود. کلیه افرادی که برای دریافت درآمد از دستگاه‌های کارتخوان یا سامانه‌های فروش استفاده می‌کنند، ملزم به دریافت شماره شناسایی مالیاتی برای کارتخوان‌های خود هستند.

مطالعه بیشتر : مالیات تراکنش بانکی

دریافت کد مالیاتی برای کارتخوان

کد مالیاتی برای کارتخوان شامل دریافت کد ده‌رقمی پس از تکمیل مراحل ثبت‌نام در سایت سازمان مالیاتی است. این کد در تمام مراحل ثبت‌نام و تا زمان تأیید اطلاعات مودیان بدون تغییر معتبر است؛ بنابراین افرادی که از طریق سامانه برای دریافت شماره شناسایی مالیاتی یا کد رهگیری اقدام کرده‌اند، باید از ثبت این کد برای دسترسی به بسترهای مربوطه اطمینان حاصل کنند. توجه به این نکته ضروری است که از سال 1400، دریافت شماره شناسایی مالیاتی صرفاً برای اشخاص حقوقی مانند شرکت ها الزامی است، در حالی که افراد نیازی به ثبت نام برای شماره شناسایی مالیاتی ندارند. در عوض، کد رهگیری مالیاتی آنها به صورت خودکار صادر می شود.

مراحل دریافت کد مالیاتی برای کارتخوان

اینجا نیز مراحل دریافت کد مالیاتی برای کارتخوان را شرح دادیم. مراحل ثبت‌نام و اخذ کد رهگیری مالیاتی به شرح زیر است:

  1. دسترسی به وب‌سایت و بررسی مقررات: به پورتال سامانه ثبت‌نام الکترونیکی و ارائه شماره اقتصادی مراجعه کنید. پس از بررسی مقررات این درگاه بر روی گزینه قرمزرنگ در پایین صفحه کلیک کنید تا وارد صفحه ثبت‌نام شوید.
  2. مرحله پیش ثبت‌نام: درصورتی‌که قبلاً هیچ فایلی را ثبت نکرده‌اید و یا توسط سایرین در سیستم به‌عنوان شریک ثبت نشده‌اید، باید گزینه «پیش ثبت‌نام جدید» را انتخاب کرده و مراحل بعدی را دنبال کنید. مرحله پیش ثبت‌نام به شما امکان می‌دهد اطلاعات اولیه خود را وارد کنید و از میان دسته‌های مختلف مالیات‌دهندگان مانند افراد، شرکت‌ها، اتباع خارجی و سازمان‌های غیرانتفاعی انتخاب کنید. در این قسمت باید شماره شناسایی، شناسه ملی یا شماره شناسایی جامع خود را وارد کنید.
  3. در مرحله بعد اطلاعات هویتی و شماره موبایل خود را وارد کرده و کدی از طریق پیامک دریافت خواهید کرد. این کد را در صفحه زیر وارد کنید. اکنون می‌توانید اطلاعات خود را تکمیل یا تصحیح کنید و مشخصات هویتی خود را تأیید کنید.
  4. برای نهایی کردن مراحل ثبت‌نام و استفاده از ویژگی‌های وب‌سایت: اگر اطلاعاتی که ارائه کرده‌اید توسط سازمان امور مالیاتی کشور تأیید شده باشد، وضعیت پرونده شما به “ثبت تکمیل شده” تغییر می‌کند. در صورت وجود مغایرت در پرونده شما پیامکی جهت رفع اشکال به مؤدی ارسال خواهد شد. پس از تکمیل اطلاعات و ثبت نام در سامانه و تأیید مشخصات شما توسط سازمان امور مالیاتی، وضعیت ثبت‌نام شما به مرحله نهایی 45 می‌رسد. این نشان‌دهنده تکمیل ثبت‌نام شما به‌عنوان مؤدی است که به شما امکان می‌دهد از طریق این سامانه برای دریافت دستگاه نقطه فروش یا سایر موارد مرتبط با مالیات اقدام کنید و به کلیه خدمات ارائه شده توسط درگاه سازمان امور مالیاتی دسترسی داشته باشید.

مدارک مورد نیاز برای اخذ کد مالیاتی

مدارک مورد نیاز کد مالیاتی برای کارتخوان برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است و برخی مدارک فقط برای اشخاص حقیقی اجباری است. علاوه بر مدارک هویتی، متقاضی برای دریافت کد مالیاتی باید مدارک زیر را در سامانه مودیان بارگذاری کند:

مدارک لازم برای اشخاص حقوقی

  • کپی و اصل کلیه اسناد شرکت (اساس‌نامه، روزنامه رسمی، مهر شرکت و…)
  • کپی و اصل آخرین اصلاحات منتشر شده در روزنامه رسمی
  • کپی و اصل مدارک شناسایی برای کلیه اعضای شرکت
  • تکمیل دفترچه مربوط به مشخصات هویتی اشخاص حقوقی
  • رسید پرداخت دو در هزار سرمایه اولیه شرکت
  • قبوض آب و برق و گاز و تلفن شرکت
  • مدارک مربوط به مالکیت و قرارداد اجاره دفتر شرکت
  • گواهی تأیید امضای امضاکنندگان مجاز در دفتر اسناد رسمی
  • وکالت‌نامه از شرکت در صورت عدم حضور مدیرعامل

مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقیقی

  • کپی قبض نهایی آب و برق محل کسب و کار
  • کپی پروانه کسب
  • کپی وکالت نامه نماینده قانونی
  • کپی مجوز تجارت
  • کپی کارت ملی
  • کپی گواهی ثبت مالیات
  • اطلاعات شناسایی شخصی
  • اصل شناسنامه یا گذرنامه برای افراد غیر ایرانی
  • عکس شخصی با اندازه استاندارد
  • پیش ثبت نام برای مقاصد مالیاتی
  • ارائه قرارداد اجاره یا سند مالکیت محل تجاری

شناسه مالیاتی چیست؟

شناسه مالیاتی یک کد شش کاراکتری است که برای صدور یک شماره صورت‌ حساب الکترونیکی شخصی در سیستم مودیان استفاده می‌شود. به‌عبارت‌دیگر بدون این کد شش کاراکتری امکان صدور صورت‌حساب الکترونیکی یا فاکتور فروش در سامانه مودیان وجود ندارد.

دریافت کد مالیاتی برای کارتخوان و دریافت کدهای کالا و خدمات دو مرحله حیاتی در فرایند فعال‌سازی صورت‌حساب الکترونیکی به سیستم سازمان مالیاتی است. پس از تشکیل پرونده مالیاتی و دریافت گواهی امضای الکترونیکی (CSR)، باید شماره شناسایی مالیاتی یکتا را از درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی دریافت کنید. متعاقباً باید کدهای محصول یا خدمات را دریافت کنید که برای ارسال فاکتورهای الکترونیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سه دسته از افراد واجد شرایط دریافت کد مالیاتی برای کارتخوان وجود دارد که در جدول زیر به ترتیب به هر یک پرداخته‌ایم:

دسته‌بندی افراد

توضیحات اقدامات لازم
گروه اول کسانی که دارای پروانه کسب هستند و مراحل اولیه مانند ثبت‌نام کد اقتصادی را طی کرده‌اند. چاپ اطلاعات فایل کد اقتصادی.
گروه دوم افرادی که به‌تازگی فعالیت اقتصادی خود را آغاز کرده‌اند. طی‌کردن تمامی مراحل لازم برای اخذ مجوز اقتصادی و ثبت‌نام کد اقتصادی.
گروه سوم افرادی که هیچ شناسه یا کد اقتصادی ندارند؛ اما به فعالیت‌های اقتصادی می‌پردازند (مانند فروشندگان خیابانی یا صاحبان مشاغل خانگی). تشکیل پرونده اقتصادی و اخذ شناسه مالیاتی و کد اقتصادی با تشویق سازمان امور مالیاتی.

مالیات دستگاه‌های POS چگونه محاسبه می‌شود؟

محاسبه مالیات دستگاه‌های کارتخوان در سال‌های 1400 و 1401 و پس از آن، از همان اصول مالیات مشاغل تبعیت می‌کند، بدون اینکه استثنایی وجود داشته باشد. بر اساس قانون مالیات های مستقیم، مشاغل در کشور به گروه های مختلفی تقسیم می شوند. بسته به طبقه بندی خود، شما ملزم به پرداخت مالیات از 10٪ تا 25٪ از درآمد خود هستید. همانطور که قبلا ذکر شد، این امر در صورتی اعمال می شود که اقدام به دریافت کد مالیاتی برای کارتخوان کردید و از دستگاه های کارتخوان استفاده می کنید و همچنین در سیستم مالیاتی ثبت نام کرده باشید.

مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی

محاسبه نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی بر اساس ماده 131 قانون مالیات های مستقیم می باشد. در اینجا به تفکیک نرخ مالیات بر اساس سطح درآمد آمده است:

  • برای درآمد تا سقف 200 میلیون تومان در سال، نرخ 15 درصد است.
  • برای درآمد بالای 200 میلیون تومان و تا سقف 400 میلیون تومان در سال، نرخ 20 درصد است.
  • برای درآمد بالای 400 میلیون تومان در سال، نرخ 25 درصد است.

در صورتی که مجموع درآمد یک فرد با کارتخوان خود از 400 میلیون تومان در سال فراتر رود، نرخ مالیات بر درآمد 25 درصد تعیین می شود.

هزینه دریافت کد شناسایی مالیاتی

دریافت کد مالیاتی برای کارتخوان و درگاه پرداخت الکترونیکی هیچ هزینه‌ای برای مؤدی ندارد. مالیات این دستگاه‌ها صرفاً جزئی از مالیات کلی است که برای کسب‌وکار خود می‌پردازید. اگر دستگاه کارتخوان دارید و هنوز در سامانه مالیاتی ثبت‌نام نکرده‌اید، قبل از اقدام به ثبت دستگاه POS در سامانه، ابتدا باید کد شناسایی مالیاتی دریافت کنید. مالیات بر روی دستگاه POS اساساً بخشی از مالیات‌بردرآمد شما است و هزینه اضافی را نشان نمی‌دهد. در خصوص هزینه دریافت کد مالیاتی برای کارتخوان و درگاه‌های پرداخت الکترونیکی از سوی مؤدی دریافت نمی‌شود. مالیات این دستگاه‌ها صرفاً جزئی از مالیات کلی است که برای کسب‌وکار شما پرداخت می‌شود.

فرق کد اقتصادی و کد مالیاتی چیست؟

تمایز بین کد اقتصادی و کد مالیاتی قابل‌ توجه است. کد اقتصادی به‌عنوان یک شناسه برای شروع فعالیت‌های مربوط به مالیات عمل می‌کند، درحالی‌که دریافت کد مالیاتی برای کارتخوان، برای ثبت فعالیت‌های مالیاتی و پرداخت مالیات استفاده می‌شود. کد اقتصادی مشابه شماره شناسایی ملی افراد است که از 12 رقم تشکیل شده و به عنوان یک شناسه شخصی برای واحدهای اقتصادی عمل می کند. سازمان مالیاتی از این کد برای شناسایی و ارزیابی تعهدات مالیاتی مشاغل استفاده می‌کند. هر بنگاه یا سازمانی که به فعالیت اقتصادی می پردازد ملزم به اخذ کد اقتصادی است، حتی اگر هنوز کد مالیاتی دریافت نکرده باشد.

کد رهگیری مالیاتی را فراموش کردم چطور دوباره وارد سامانه شوم؟

به کاربران توصیه می‌شود کد رهگیری مالیاتی ده‌رقمی خود را روی یک کاغذ یادداشت کنند تا از فراموشی یا گم‌شدن آن جلوگیری شود. برخی از افراد ممکن است با مسائل مربوط به فراموشی شماره رهگیری الکترونیکی پرونده خود در سیستم مالیاتی مواجه شوند. درصورتی‌که فردی شماره رهگیری الکترونیکی پرونده خود را فراموش کند، می‌تواند با مراجعه به پرتال ثبت‌نام و خدمات جامع الکترونیک مالیاتی و واردکردن شناسه ملی و شماره‌تلفن همراه خود، آن را بازیابی کند. ذکر این نکته ضروری است که شماره‌تلفن وارد شده در این بخش باید همان شماره‌ تلفنی باشد که در مراحل ثبت‌نام در سایت سازمان مالیاتی استفاده شده است؛ بنابراین امکان واردکردن شماره متفاوت حتی اگر متعلق به متقاضی باشد وجود ندارد.

جمع‌بندی

عدم رعایت مقررات مالیاتی و عدم ثبت دستگاه کارتخوان در نظام مالیاتی کشور ممکن است باعث ازبین‌رفتن اعتماد مشتریان شود. مشتریان عموماً ترجیح می‌دهند خرید خود را با استفاده از دستگاه‌های کارت‌خوان انجام دهند و درصورتی‌که این دستگاه‌ها در سیستم ثبت نشوند و غیرفعال شوند، کاملاً محتمل است که مشتریان در خرید خود تجدیدنظر کنند؛ بنابراین صاحبان مشاغل باید اقدامات لازم را برای اطمینان از ثبت دستگاه کارت‌خوان خود در سامانه خدمات مالیاتی انجام دهند.

سؤالات متداول

  1. چرا باید برای کارتخوان کد مالیاتی دریافت کنیم؟

کد مالیاتی امکان شناسایی درآمد و جلوگیری از فرار مالیاتی را فراهم می‌کند و برای افرادی که دستگاه‌های کارت‌خوان دارند اجباری است.

  1. آیا دریافت کد مالیاتی هزینه‌ای دارد؟

خیر، دریافت کد مالیاتی برای دستگاه‌های POS و درگاه‌های پرداخت الکترونیک هیچ هزینه‌ای برای مؤدی ندارد.

  1. تفاوت کد اقتصادی و کد مالیاتی چیست؟

کد اقتصادی برای شناسایی واحدهای اقتصادی و آغاز فعالیت مالیاتی استفاده می‌شود، درحالی‌که کد مالیاتی برای ثبت و پرداخت مالیات ضروری است.

  1. مراحل دریافت کد مالیاتی برای دستگاه کارتخوان چیست؟

شامل پیش ثبت‌نام در سامانه مالیاتی، ارائه اطلاعات هویتی، تأیید توسط سازمان امور مالیاتی، و دریافت کد رهگیری است.

  1. اگر کد رهگیری مالیاتی را فراموش کنیم، چه باید کرد؟

می‌توانید با واردکردن شناسه ملی و شماره‌تلفن ثبت‌شده در سامانه مالیاتی، کد رهگیری را بازیابی کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *